Bir Kavram Olarak İnsan Hakları ve Demokrasi

 Sevgili okur,

Bu blogu oluşturmamızdaki amaç çocuklarımızı insan hakları ve demokrasi eğitimi hakkında farkındalığa yönlendirmek daha da önemlisi bunu nasıl sağlayabileceğimizi konuşmaktır.

Bunu nasıl yapacağımızı konuşmadan önce bunun ne olduğunu ve neden önemli olduğunu vurgulamamız gerekir.

Öncelikle insan hakları, kişiye sadece insan olduğu için verilen özlük haklarıdır. Bu haklar insanın yaşamını belli bir standartta sürdürebilmesi ve hatta yaşamına devam edebilmesi için gerekli haklardır. Bu haklar 1948 yılında imzalanan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile güvence altına alınmıştır.

Beyannamede genel hatları ile öncelikli olarak insanların yaşam hakkı olduğundan, her insanın farklı dil, din, mezhep ya da cinsiyete sahip olsa da eşit haklara sahip olduğundan bahsedilir. 

Bu bağlamda ülkemizin geleceği olan çocuklarımıza doğuştan sahip oldukları bu hakları öğretmek hayat boyu onlara bir güvence sağlayacaktır. Ancak bu hakları onlara öğretirsek haksızlığa uğradıklarını fark edip haksızlıkların karşısında durabilir ve haklarını savunabilirler.

Diğer yandan bizim en büyük mirasımız olan demokrasi Atatürk'ün deyimi ile "insan ırkının ümididir." Belki de demokrasi denildiğinde hepimizin aklına gelen de bu kavramın siyasi boyutudur. Devlet yönetiminde seçim hakkımız olması elbette demokrasiyi ifade eder. Ancak demokrasi kavramı bundan çok daha kapsamlıdır. 

Sosyal refahı yüksek ülkelere bakıldığında demokrasiyi sosyal yaşamlarında da içselleştirdiklerini görüyoruz. Eğitimler, yaşantıları, siyasetleri... Tüm bunlar demokrasi üzerine şekillenmiş durumda. O zaman bizim bu konuda eksiğimiz bu kavramı içselleştirememiş olmamız diyebiliriz. 

Kısaca insan hakları ve demokrasi kavramı üzerinden yaptığımız bu açıklamalar diğer yayınlarımızda daha kapsamlı şekilde incelenecektir.

O zamana dek iyilikle kalın.


Bu blogdaki popüler yayınlar

Demokratik Birey ve Aile Nasıl Olur?